body {
// background-color: black;
background-color: #363142;
color: #FFFFFF;
font-family: Trebuchet, Arial, sans-serif;Arial, sans-serif;
//background-image: url('http://www.kundskabenstrae.dk/top-filer/main_bgfixed.gif');
// background-attachment: fixed;
}
h1 {
color: #edc487;
font-size: 4;
font-family: Trebuchet, Arial, sans-serif;
font-size: 400%;
}
h2 {
color: #ffffff;
font-size: 3;
font-family: Trebuchet, Arial, sans-serif;
font-size: 300%;
}
h3 {
color: #edc487;
font-size: 3;
font-family: Trebuchet, Arial, sans-serif;
font-size: 300%;
}
h4 {
color: #ffffff;
font-size: 2;
font-weight: bold;
font-family: Trebuchet, Arial, sans-serif;
font-size: 200%;
}
h5 {
color: #ffffff;
font-size: 1;
font-family: Times New Roman, Arial, sans-serif;
font-weight: italic;
// line-height: 1.6;
}
/*
strong {
font-weight: bold;
}
*/
|
|
| DVD-venner: "Kundskabens Træ" på dvd
Henrik Madsen, 24/11 2004, dvd-venner.dk (okt. 2024: kun tilgængelig via WebArchive.com)
”Kundskabens træ” er på godt dansk en pubertetshistorie, der handler om hvorledes en mellemskoleklasse mister deres barndomlige uskyld og kommer ind i puberteten, hvor barnlige lege bliver til aggression og jalousi. Selve historien udspiller sig i Århus i perioden 1958 til 1961, hvor vi følger Elin, Anne-Mette og Niels Ole, og deres vedhæng, i tykt og tyndt op gennem mellemklasserne.
Malmros genfortæller i ”Kundskabens træ” sin klasses historie, ud fra hvorledes han husker den. Personerne er alle virkelige, men alt hvad der bliver fortalt er ikke nødvendigvist historisk korrekt. Noget er sammenkog af flere hændelser, noget er omskrivningerne og noget er forsimplet. Men alt er sandt.
Vurdering
Som titlen antyder handler filmen om syndefaldet. Kundskabens træ stod i edens have og Gud forbød Adam og Eva at spise deraf. Da de gjorde det, opdagede de deres nøgenhed og dækkede deres skam med figenblade. Gud sagde da, ”Nu er mennesket blevet som en af os og kan kende godt og ondt.” og bortviste dem. Det er ikke den eneste gang at Malmros benytter sig af dette mytologiske billede. ”Århus by Night” sluttede oprindeligt med at drengen ser fyrbøden, der ligner Freud til forveksling, kandisere et æble; æblet værende symbolet på syndefald, men også på fristelse og vidensbegær.
Selve filmen er lidt mere nede på jorden og følger de tre hovedpersoner, Niels Ole, der er Malmros’ alter ego, Anne-Mette og Elin, og deres omgangskreds, fra første mellem til afgangsdansen fra tredje mellem, og hvorledes barnlig uskyld bliver erstattet af kødlig nysgerrighed. Malmros lader dog på intet tidspunkt dem blive helt voksne. Det at blive voksen er ikke noget som sker med et og at historien foregår over næsten tre år understreger dette. Intimitet er stadig kun et lille kys eller at holde i hånden.
Malmros vælger med omhu, om han vil bombardere os med indholdet af en scene eller lade det passere foran os, uden at give det nogen særlig opmærksomhed. Tag en scene som i filmens begyndelse, hvor Søren Roland, under kortimen, retter på Elins hår og hvor Anne-Mettes blik straks retter sig mod Elin, dernæst mod Søren, dernæst på Elin igen. Allerede her plantes den spæde sæd til den senere apati mod Elin, men Malmros er nærmest nonchalant med sin mise-en-scene. Omvendt i scenen hvor Niels Ole for første gang ser det kvindelige køn, som Malmros understreger ved at lade den pulserende dynamolygte være som en filmfremviser. Dog er ingen scene så kraftig som filmens vendepunkt, hvor Elins mor udspørge Elin om sølvdollaren. Før denne scene er alt barnligt uskyld, efter denne scene har alt en ny betoning.
Der findes mange såkaldte ”coming of age” film og ”Kundskabens træ” er blandt de bedste. Her er en dansk film som ikke alene kan måle sig med de bedste i verden, men som let er blandt de bedste. Skuespillerne var muligvis amatører, men deres præstationer betager os stadig den dag i dag, mere end tyve år senere. Ligeledes er det nemt Malmros’ smukkeste film at se på. Dem der kender Nils kender også til hans forkærlighed for modlys, og her er det en konstant medspiller. Hvor andre danske film fra denne periode med alderen og distancen virker sjuskede, er ”Kundskabens træ” perfektion og stilsikker.
Det er også filmen hvor Malmros begynder at viser sit eget filmsprog. Hvor han stadig har lidt Truffaut i blodet, begynder en selvsikkerhed at snige sig ind, især synlige gennem hans ideer om modlys og klip. Mere end bare Malmros’ bedste film, er ”Kundskabens træ” en af de bedste danske film nogensinde og et stykke kulturarv.
Billede
Nordisk Film har valgt at beskære det originale format 1.66:1 til 1.78:1, for at gøre den anamorfiske præsentation lettere. Således mangler der 7% af der oprindelige billede. Hvor det er muligt at lave 16x9 billede af 1.66:1, har man valgt den nemme løsning. Dette er altid kritisabelt, da man derved ændre ved hele billedkompositionen og billedes originale udseende.
Et andet kritikpunkt er, at billedet er ret kornet, men dette skyldes højst sandsynligt selve film materialet. Og så bløder farverne, især rød mod hvid, en anelse. Generelt set er billedet dog fantastisk at se på og har aldrig stået bedre.
1.78:1 (16x9 Anamorfisk). Bitraten er 7.13 Mbit per sekund.
Lyd
Lyden er ikke som skrevet 1.0 Mono, men 2.0 Dolby Digital Stereo. Der er ingen baggrundsstøj, og hele lydbilledet er klart.
2.0 Dolby Digital Stereo (384 Kbit per sekund).
Ekstramateriale
For en film af dennes renomme, er ekstra materialet tyndt. Udover lidt billeder og filmografi, er der Danmarks Radios bag om filmen reportage "Når skolebørn bliver filmskuespillere", der blev vist på DR julen 1980, og som løber 26 minutter 41 sekunder.
Hvad der mangler her, er et kommentarlydspor af Nils Malmros, ligesom på ”At kende sandheden” og et ”gensyn”, hvor skuespillerne snakkede om filmen. Begge er nærmest standard ude i den vide verden, men ikke i Danmark.
Ligeledes er det en stor skuffelse af filmen ikke har engelske undertekster. Nordisk Film har dem liggende og jeg tiggede dem i flere måneder om at få dem på, men til ingen nytte. Dog er der danske undertekster for hørehæmmede og det bør der være. Nordisk Film skulle virkelig skamme sig over at smide denne film ud som discount vare.